Symposium over depressie en rouw

11 september 2016 • Redactie • AGENDA

Depressed

Op vrijdag 23 september organiseert de Stichting Psychiatrie en Filosofie een interessant symposium over depressie en rouw in Amsterdam. Er zijn vele termen voor de sombere gemoedstoestand: melancholie, treurigheid, Weltschmerz, spleen, neerslachtigheid. In de psychiatrie belandt veel onder de noemer depressie. Over deze reductie tot het containerlabel depressie bestaat veel onvrede binnen en buiten de psychiatrie. Op het symposium wordt achter het label gekeken: zijn individuele ervaringen niet veel diverser dan aangenomen in het DSM-denken, hoe onderscheidt depressie zich van rouw, wat maakt dat de een zich er beter aan weet te ontworstelen dan de ander?

Sprekers

Awee Prins houdt een stevig verhaal tégen de positieve psychologie en beweringen als zou rouw goed zijn voor de mens. Lees hier de bespreking in Deviant van zijn veelgeprezen proefschrift Uit verveling, waarin het gaat over diepe verveling als 'een lijden aan een onbenoembare leegte'.

Matthew Ratcliffe behandelt de verschillen tussen rouw en depressie. Volgens hem zijn die duidelijker dan vaak wordt aangenomen (deze lezing is als enige in het Engels).

Elske Bos bespreekt wanneer een normale reactie van somberheid op verlieservaringen omslaat in iets pathologisch. Haar stelling is dat de veerkracht en sociale hulpbronnen van een persoon daar veel in uitmaken. Ze pleit voor een diagnosesysteem waarin niet alleen ziektesymptomen worden aangevinkt, maar ook de krachten die individuen hebben om hun klachten te compenseren.

Maarten van Buuren blikt terug op zijn eigen ervaringen met depressie, neergelegd in het boek Kikker gaat fietsen.

Julie Boonekamp bespreekt de kwetsbaarheid voor de ander en hoe dat kan leiden tot een zich terugtrekken uit de lichamelijke aanwezigheid.

Jette Westerbeek vertelt over haar onderzoek waarin ze patiëntendossiers analyseert op de vraag hoe patiënten zich presenteren aan de psychiater: doen ze zich voor als slachtoffer, gedragen ze zich schuldbewust, relativeren ze juist hun klachten?

Praktische informatie

Datum: vrijdag 23 september, van 10 tot 17 uur.

Plaats: Universiteitstheater, Nieuwe Doelenstraat 16-18 in Amsterdam.

De toegangsprijs bedraagt € 120 voor professionals, € 30 voor studenten. Cliënten, naasten en in het algemeen allen met een krappe beurs kunnen contact opnemen met Wouter Kusters via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een aangepaste toegangsprijs.

Meer informatie en online toegangsbewijs kopen op www.psychiatrieenfilosofie.nl