Ter herdenking van Jan Theunissen

18 oktober 2017 • Hansje Galesloot  IN MEMORIAM

Jan TheunissenWij treuren om Jan. Afgelopen maandag overleed na een kort ziekbed een van de oprichters van Deviant, Jan Theunissen. Hij schreef ruim twintig jaar lang stukken voor de papieren Deviant en daarna voor deze website. Als onderzoeker in de ggz verbond hij steeds de ervaringen van psychiatrische patiënten met de maatschappelijke context – en dat is ook altijd de bestaansgrond van Deviant geweest.

Filmrecensies
Vooral de filmrecensies van Jan waren geliefd leesvoer. Bij de recente lancering van de Canon van de Cliëntenbeweging in de GGZ kreeg een selectie van zijn filmbesprekingen een plaats in de canon. Film en psychiatrie vormen een rijke combinatie, zoals Jan in zijn teksten liet zien. Hij besprak net zo makkelijk populaire bioscoopfilms als ggz-documentaires voor een gespecialiseerd publiek. Zijn stijl was onnadrukkelijk en losjes, maar ondertussen wist hij een film en de psychische componenten daarvan haarscherp te analyseren. Elke bespreking was een pareltje op zich – genietbaar ook zonder dat je de film had bekeken.

De Deviant-redactie gaat zijn filmrecensies bundelen en op deze website als download aanbieden. Als eerbetoon aan Jan en om dit deel van zijn werk onder de aandacht te houden.