Pillen helpen niet, onzichtbaar zijn wel?

28 september 2016 ♦ Peter  STEMMEN HOREN 

dinosaur 1564323 640Al weet je dat de stemmen die je hoort niet echt zijn, soms zijn ze er ineens en klinken ze zo verschrikkelijk realistisch dat je geneigd bent op onderzoek uit te gaan. Wat hoor je? Waar komt die stem vandaan? Hoe kun je hem het zwijgen opleggen?

Trauma of grijze cellen

21 maart 2016 ♦ Peter ♦  ERVARINGSVERHAALLennert

In psychiatrieland zijn er twee kampen die nogal met elkaar in de clinch liggen. Het eerste kamp is het ‘Dick-Zwaap-hersenpan-kamp’ dat stelt dat psychische ingewikkeldheden voortkomen uit defecten in de grijze massa. Het tweede kamp betoogt dat psychische ingewikkeldheden door trauma’s komen. Psychiaters als Marius Romme kijken er zo naar.

Graven in shit? Is dat echt nodig?

656830 web R by Dieter Schütz pixelio.de9 augustus 2016   Peter  TRAUMA

Als je last hebt van psychische problemen en denkt dat die het gevolg zijn van wat je in de loop van je leven hebt meegemaakt, mag je blij zijn als een hulpverlener bereid is met je te gaan zoeken naar opgelopen trauma’s en de behandeling daarop te richten. Maar vervolgens moet je de narigheid van vroeger weer onder ogen zien en daar word je dan weer helemaal niet blij van.

Niet zo moeilijk

29 oktober 2014 ♦ Ellen Vredevoort ♦  SCHRIJFWEDSTRIJD DEVIANTbureaulamp

Ik weet niet meer of ik bang was. Thuis zeggen ze van wel. Ze zagen het in mijn ogen. Hm, ik zeg: ze waren zelf bang. Omdat ze het niet begrepen. Oké, ik ook niet. Maar bang?

Raar. Dat wel. Opeens in een lichtgele kamer wonen, aan een groene gang. Met van die grote planten. Ze leken net echt, maar waren van een soort stof. Raar.

Laura – die was niet raar. Niet nepvriendelijk met zo’n klein lief lachje dat roept van: ‘Jij wél! Ik Gelukkig Niet!!’ Nee – Laura was best wel serieus. En toch aardig. ‘Hoe voel je je?’

Open Dialogue komt ook naar Nederland

11 mei 2016  Peter  ERVARINGSVERHAAL

Will Hall

In Finland werken ze er al decennia mee bij cliënten met psychosegevoeligheid: de methode van de Open Dialogue. De omgeving van de cliënt wordt intensief bij de behandeling betrokken en er wordt zo min mogelijk medicatie gebruikt. De resultaten zijn spectaculair, maar vreemd genoeg negeerde de rest van de wereld tot dusver dit succesverhaal. Daar lijkt nu verandering in te gaan komen.

Leren van de stemmen in je hoofd

28 april 2016 ♦ Eleanor Longden ♦  ERVARINGSVERHAALEleanor Longden crop

Na een lange periode in de psychiatrie vanwege stemmen in haar hoofd studeerde de Engelse Eleanor Longden toch af als psycholoog. Ze is nu bezig met een promotieonderzoek en schrijft veel over herstel. In februari 2013 hield ze een TED Talk over manieren om met stemmen om te gaan en er zelfs van te leren.